Comanda ProHerb
   
 
 


 Maca (Lepidium meyenii)

Una din ingredientele de baza a ProHerb-ului, Maca (Lepidium meyenii) este o planta ce apartine fam. Brassicaceae. Supranumita „ginsengul peruvian”, chiar daca nu are nici o legatura cu ginsengul, se foloseste, la fel ca acesta, pentru cresterea vitalitatii, a energiei, a rezistentei, pentru sporirea dorintei sexuale, a libidoului si cresterea performantei sexuale.

Originara din Peru, specia era tinuta la mare cinste de incasi. Legenda spune ca in vremurile de glorie ale imperiului Inca, razboinicii consumau radacina de maca inainte de a pleca la lupta, pentru a deveni puternici. Dupa ce cucereau insa o cetate, soldatilor le era interzis sa mai consume maca, pentru ca femeile din teritoriile cucerite sa fie protejate de impulsurile lor sexuale ce ar fi putut deveni excesive. Inca de acum 500 ani, reputatia acestei plante care favorizeaza cresterea fortei, a libidoului si a fertilitatii era asadar recunoscuta in Peru.

In prezent maca se bucura de o popularitate in continua crestere, un numar mare de oameni de stiinta indreptandu-si atentia asupra proprietatilor caracteristice radacinii plantei.

In anul 1998 un medic japonez a aratat ca radacina contine proteine, carbohidrati si acizi grasi. Mai tarziu un alt grup de cercetatori a pus in evidenta doua clase de compusi inediti, macamidele si macaenele, despre care se presupunea ca ar fi raspunzatori de proprietatile plantei legate de cresterea functiei sexuale. Pentru a verifica aceasta idee, cercetatorii au efectuat o serie de experiente ale caror rezultate au fost publicate in numeroase reviste de specialitate, printre care si in revista medicala Urology. Rozatoarele hranite cu extractul de maca (concentrat de macamide si macaene) au demonstrat o mare crestere a energiei si a rezistentei. In plus ele au prezentat si o accentuata crestere a activitatii sexuale in comparatie cu animalele care nu au consumat maca.

Experientele efectuate pe persoane au aratat ca barbatii si femeile cu un libidou scazut au simtit o crestere a dorintei sexuale in urma consumarii plantei, iar barbatii cu probleme de erectie au observat o imbunatatire a functiei lor erectile. Maca contribuie totodata si la stimularea spermatogenezei (creste numarul de spermatozoizi) si a ovulatiei.

Cercetari recente demonstreaza efectul benefic al speciei asupra glandelor suprarenale, producand astfel un plus de energie si vitalitate. Maca este utila persoanelor care au nevoie, prin natura profesiei lor, de un plus de energie.

Intareste sistemul imunitar si armonizeaza functiile generale ale organismului.

Medicii considera deci maca un mijloc de normalizare a hormonilor steroizi precum testosteronul, progesteronul si estrogenul. De aceea, maca are posibilitatea de a intarzia schimbarile hormonale cauzatoare de imbatranire.
• Este util in reducerea simptomelor premenstruale cum ar fi balonarea, crampele si instabilitatea emotionala.
• Ajuta sistemul endocrin si favorizeaza producerea hormonilor necesari de catre ovare si alte glande endocrine (suprarenalele, tiroida, pancreasul), contribuind la obtinerea unui echilibru functional al organismului.
• Asupra barbatilor actioneaza in sensul restabilirii functiei sexuale, prin cresterea libidoului, imbunatatirea functiei erectile si a spermatogenezei.
• Este utilizata din ce in ce mai mult si de catre sportivii de performanta pentru sporirea energiei, a rezistentei si a performantei sportive, ca o alternativa sanatoasa si sigura la substantele anabolizante.

 

Inapoi la ingrediente