Comanda ProHerb
   
 
 


 Saw Palmetto

Saw palmetto (Serenoa repens, fam. Arecaceae) – palmierul-ferastrau sau palmierul pitic – este un palmier originar din America de Nord, al carui fruct a fost folosit de catre indienii americani in tratarea tulburarilor aparatului genito-urinar si ca tonic pentru intarirea organismului prin nutritie. Era administrat barbatilor pentru a stimula functionarea testiculelor si a ameliora iritatiile mucoaselor, in special a celor ale aparatului genito-urinar si a prostatei. Era administrat femeilor pentru a trata tulburari ale glandei mamare (se credea ca utilizarea sa pe termen lung ducea la marirea sanilor). Multi botanisti il considera un afrodiziac.

Mai multe studii farmacologice s-au axat asupra utilizarii extractului din frunzele de palmier-fierastrau in tratarea tulburarilor comune ale prostatei – hiperplazia benigna a prostatei (BPH). Aproximativ 50-60% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 40-59 ani prezinta BPH. Aceasta afectiune este caracterizata de cresterea frecventei mictiunilor, trezirea in timpul noptii pentru golirea vezicii si reducerea fortei si calibrului urinarii. Se crede ca aceasta afectiune are drept cauza acumularea testosteronului in prostata. Odata ajuns in prostata, testosteronul este transformat intr-un hormon mai puternic, dihidrotestosteronul (DHT). Acest compus stimuleaza multiplicarea excesiva a celulelor, ceea ce duce la marirea prostatei.

Principala actiune a extractului de palmier-fierastrau in traterea BPH este inhibarea conversiei intraprostatice a testosteronului in DHT si a inhibarii transportului si legaturilor intracelulare ale DHT.

In prezent, aplicatia clinica principala a fructelor de palmier-fierastrau este tratarea BPH. Avand in vedere farmacologia sa, extractul poate fi util si in afectiunile legate de excesul de androgeni la femei, precum hirsutismul si boala polichistica ovariana.

 

Inapoi la ingrediente